Δικαστικές αποφάσεις

Έχουμε ασχοληθεί επισταμένως με το κομμάτι της ακύρωσης κατασχέσεων και αναστολής πλειστηριασμών καθώς και με υποθέσεις του ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) με πλήθος δικαστικών αποφάσεων οι οποίες απασχόλησαν την επικαιρότητα, δημοσιεύθηκαν στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας και διαμόρφωσαν τη νομολογία σε αντίστοιχες υποθέσεις.

Το γραφείο μας είναι ευρέως γνωστό για την υψηλή ποιότητα παροχής νομικών υπηρεσιών σε θέματα υπερχρέωσης και πλειστηριασμών ακινήτων, πτωχευτικού δικαίου, ρυθμίσεων οφειλών και θεωρείται πρωτοπόρος στο είδος του.

Έχουμε ασχοληθεί επισταμένως με το κομμάτι της ακύρωσης κατασχέσεων και αναστολής πλειστηριασμών με πλήθος δικαστικών αποφάσεων οι οποίες απασχόλησαν την επικαιρότητα, δημοσιεύθηκαν στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας και διαμόρφωσαν τη νομολογία σε αντίστοιχες υποθέσεις. Έχουμε αναστείλει πλειστηριασμούς για κατοικίες, βιομηχανικούς χώρους, ξενοδοχεία, καταστήματα και επαγγελματικά ακίνητα.

Ενδεικτικά με τις υπ ΄αριθ. 222/2019 και 196/2019 αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών πετύχαμε την αναστολή πλειστηριασμών σε κατοικίες εγγυήτριας λόγω καταχρηστικής συμπεριφοράς της τράπεζας, με την υπ΄ αριθ. 1/2020 απόφαση του Ειρηνοδικείου Μεγάρων αναστείλαμε πλειστηριασμό και την ανατροπή κατάσχεσης σε βιομηχανικό ακίνητο για ποσό οφειλής εκατομμυρίων ευρώ και τιμής πρώτης προσφοράς 2.800.000 ευρώ, με την υπ΄ αριθ. 157/2019 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αιγαίου αναστείλαμε πλειστηριασμό σε τουριστικό ακίνητο για εσφαλμένη περιγραφή ακινήτου κλπ.

Η ποιότητα της δουλειάς μας προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις που έχουμε πετύχει και την ορθή καθοδήγηση που παρέχουμε στους πελάτες μας προκειμένου αυτοί να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς. Είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε με επαγγελματισμό και ειλικρίνεια όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος και να εντοπίσουμε τυχόν σφάλματα και αστοχίες στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης προς το όφελος του δανειολήπτη είτε αυτός είναι νοικοκυριό είτε μεγάλη ή μικρή επιχείρηση.

Παρακάτω παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα της δουλειάς μας (είναι πρακτικά αδύνατον να ανεβάσουμε όλες τις αποφάσεις του γραφείου αφού αυτές ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες) και ειδικότερα κάποιες αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ λόγω του ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και της αξίας τους ως δικαστικό προηγούμενο για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Απόφαση – σταθμός: Διαζευγμένη δεν θα πληρώσει ευρώ για δάνειο που είχε πάρει μαζί με το πρώην σύζυγό της Οδηγός.


Aπόφαση του νόμου Κατσέλη απαλλάσσει δανειολήπτρια από το σύνολο των οφειλών της, ύψους 217.000 ευρώ, για δάνεια που έλαβε με τον πρώην σύζυγό της, αναγνωρίζοντας ότι τα έλαβε, ως συνοφειλέτιδα, από ηθική υποχρέωση και υπό συνθήκες συναισθηματικού εγκλωβισμού λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον και τις αλλεπάλληλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Την υπόθεση- σταθμό χειρίστηκε ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο οποίος μίλησε το Newsbeast.

 

«Μια εξαιρετική απόφαση εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αχαρνών ορίζοντας μηδενικές καταβολές επί τριετία απαλλάσσοντας δανειολήπτρια από το σύνολο των οφειλών της. Η απόφαση αυτή θεωρείται σημαντική γιατί αφορά δανειολήπτρια η οποία δανειοδοτήθηκε κατά το παρελθόν, βασιζόμενη στα εισοδήματα του πρώην συζύγου της, μετά το διαζύγιό όμως, οι δυνατότητες της ήταν πολύ περιορισμένες οδηγώντας την σε αδυναμία πληρωμών» ανάφερε αρχικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Image

Απίστευτη νομική ¨ντρίπλα": Πώς ο .... Άγιος Βλάσιος "μπλόκαρε" πλειστηριασμό ακινήτου για χρέος 385.000 ευρώ

 
Υπάρχει “Άγιος των πλειστηριασμών”; Μάλλον το ρόλο αυτό, τουλάχιστον για την ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών, αναλαμβάνει επισήμως σύμφωνα με δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο ακύρωσε διαδικασία κατάσχεσης ακινήτου, για οφειλή 385.000 ευρώ , διότι την ημέρα που έκανε την επίδοση ο δικαστικός επιμελητής, είναι αργία! Και συγκεκριμένα γιορτάζει ο Αγιος Βλάσιος, πολιούχος των Αχαρνών, και για την περιοχή και τις δημόσιες υπηρεσίες της είναι αργία.

 

Image

Νέα απόφαση του γραφείου μας. Δεύτερη απόφαση απαλλάσσει πλήρως την εγγυήτρια δανείου από την εξόφληση του ποσού

Image

Αναστολή πλειστηριασμού 400.000 ευρώ από fund για έναν λάθος αριθμό!

 
Με μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση του το δικαστήριο ακύρωσε την κατασχετήρια έκθεση γιατί δεν κοινοποιήθηκαν σωστά στον πολίτη τα έγγραφα που αποδεικνύουν την μεταβίβαση του δανείου από την τράπεζα στο fund.Αναστολή πλειστηριασμού: Ένας λάθος αριθμός στη σύμβαση μεταβίβασης του δανείου από την τράπεζα σε ξένο fund ανέστειλε έναν πλειστηριασμό με δικαστική απόφαση και ακύρωσε την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης. Η απόφαση που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών, είναι ξεκάθαρη και αφορά εμπορικό ακίνητο που έβγαινε στο «σφυρί» για οφειλή 400.000 ευρώ, την οποία μάλιστα καλούνταν να καταβάλλει ο εγγυητής του δανείου.

 

Image

Αναστολή πλειστηριασμού για οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ σε βιομηχανικό χώρο. 

Image

Απόφαση σταθμός του Εφετείου για τους πλειστηριασμούς. Αναλύει ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Σε νομική διάσταση απόψεων (και αποφάσεων) μεταξύ Πρωτοδικείων και Εφετείων της χώρας, έχει εξελιχθεί ένα θέμα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι αγωνιούν για την τύχη των ακινήτων τους ενόψει πλειστηριασμών. Πρόσφατα το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι και ο Αύγουστος υπολογίζεται στο 7μηνο για τον ορισμό ημερομηνίας πλειστηριασμού. Αυτό είναι το "δια ταύτα" της υπ´ αριθμόν 552/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που ανατρέπει προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις βάση των οποίων η επτάμηνη προθεσμία από την περάτωση της κατάσχεσης έως και τη διενέργεια του αναγκαστικού ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου, άλλως ακυρώνεται η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης (κινητής ή ακίνητης) περιουσίας.

 

Δικαστική απόφαση "μπλοκάρει" πλειστηριασμό ολόκληρης πολυκατοικίας για οφειλή 700.000 ευρώ. 

 

Το Εφετείο Αθηνών ανατρέπει εκ νέου τα δεδομένα με πρόσφατη απόφαση του, θεωρώντας αντιδικονομική την πάγια πρακτική των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων να συνυπολογίζουν τον μήνα Αύγουστο στην επτάμηνη προθεσμία που ορίζει ο νόμος για την διενέργεια πλειστηριασμών από την ημέρα της κατάσχεσης.
Πλειστηριασμοί: Νομική μάχη εκτυλίσσεται μεταξύ Πρωτοδικείων και Εφετείων της χώρας, για ένα ζήτημα, που ανέδειξε το dikastiko.gr και αφορά χιλιάδες δανειολήπτες που αγωνιούν για την τύχη των ακινήτων τους ενόψει πλειστηριασμών. Πρόσφατα το dikastiko παρουσίασε απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε ότι και ο Αύγουστος υπολογίζεται στο 7μηνο για τον ορισμό ημερομηνίας πλειστηριασμού. Αυτό είναι το « δια ταύτα» της υπ´ αριθμόν 552/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που ανατρέπει προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις βάση των οποίων η επτάμηνη προθεσμία από την περάτωση της κατάσχεσης έως και τη διενέργεια του αναγκαστικού ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου, άλλως ακυρώνεται η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης (κινητής ή ακίνητης) περιουσίας.

 

Image

Πώς "σώζονται οι εγγυητές - Δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν". 

 

Image

Νέες αποφάσεις του γραφείου μας.   Πώς "σώζονται οι εγγυητές - Δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν". 

 
Image

Δικαστική απόφαση απάλλαξε από τις υποχρεώσεις του εγγυητή "κόκκινου δανείου". 

Image

Τρεις αποφάσεις «βόμβα» εξέδωσαν τους τελευταίους μήνες τα Ειρηνοδικεία της Χώρας και προβλέπουν «κούρεμα» κόκκινων δανείων έως και 97% για υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

 

Ο κ. Αναστασόπουλος ενδεικτικά μας έδωσε τρεις υποθέσεις τις οποίες χειρίστηκε ο ίδιος ο δικηγόρος «Ενδεικτικά, το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αρ. 532/2019 απόφασή του διέσωσε τη κύρια κατοικία οδηγού ταξί διαγράφοντάς το 66% των οφειλών του. Συγκεκριμένα από το σύνολο των οφειλών του ύψους 161.363,33 ευρώ θα πληρώσει σε 20 χρόνια συνολικά το ποσό των 55.325,25 ευρώ» και «Ομοίως, το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την υπ΄αρ. 5697/2019 απόφασή του διέσωσε τη κατοικία άνεργου διαγράφοντας πάνω από το 40% των οφειλών του. Συγκεκριμένα για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ θα πληρώσει σε 20 χρόνια συνολικά το ποσό των 65.000 ευρώ». Όπως μας είπε ο Αναστασόπουλος σε ακόμα μία υπόθεση που χειρίστηκε, ο πελάτης του κέρδισε διαγραφή ρεκόρ «Με την υπ΄ αρ. 143/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Νίκαιας, συνταξιούχος με συνολικές οφειλές 112.847,51 ευρώ θα πληρώσει μόλις το ποσό των 4.680 ευρώ, πετυχαίνοντας διαγραφή 96% επί των οφειλών του!».

Image

Ελπίδα σε χιλιάδες εγγυητές “κόκκινων “ δανείων δημιουργούν δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών , οι οποίες όχι μόνον δικαιώνουν μια 60χρονη, με το σκεπτικό ότι κατά την υπογραφή της επιχειρηματικής σύμβασης δεν είχε πέρα από τέτοιου είδους δραστηριότητες αλλά αναστέλλουν τον πλειστηριασμό για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

 

Image